Marianna de Copons

Marianna Copons

Dibuix de Francesc Riart per l’Ateneu

Aristòcrata barcelonina resident a Alella, segurament a la Casa del Terçó d’Alella, propietat del seu cunyat, Josep Antoni Mata i Copons, i de la seva germana i muller del Comte, Caterina de Copons. Va ser l’espia més coneguda de la guerra entre Juliol de 1713 i setembre de 1714. Se la descriu com una dona jove i bella, que va fer veure que simpatitzava amb l’enemic, aconseguint encaterinar als oficials d’alta graduació, i obtenint amb això valuosa informació que transmetia puntualment al seu veí i amic Salvador Lleonart.

El més conegut i destacat dels seus serveis -que l’historiador situa a Alella- és la trobada que te amb el Coronel Le Querchois, en aquella època un cap destacat de la Guàrdia Valona , pel qual se’n assabenta del parany que les tropes borbòniques han preparat al regiment d’Ermengol Amill, que en aquells moments  està a punt d’embarcar des del port de Barcelona .Un petit descuit del Coronel permet a la Marianna llegir l’ordre de marxa que aquest acaba de rebre per encerclar als catalans,fet que comunica  ràpidament al Salvador Lleonart, el qual arriba a temps a Barcelona per aturar l’expedició. Es va considerar un fet heroic.

El nom de Marianna de Copons s’uneix als centenars, o potser milers de “dones austriacistes”, que de forma anònima i desinteressada van posar en perill la seva vida per defensar a la seva família i a les llibertats i  Constitucions de Catalunya.

Anuncis

One thought on “Marianna de Copons

  1. Tinc 57 anys i com cuasi tots els de la meva edat varem estudiar” en castellá es clar” l’historia que ens varen inculcar el régim franquista,curiosament semblava que Catalunya no hagués existit mai. Es necessari que recuperem la memória d’aquells erois que varen lluitar i morir per salvaguardar les nostre llibertats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s